Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Idén is megrendezik a Szent-Györgyi tanulmányi versenyt

Idén is meghirdette a Szegedi Tudományegyetem az egykori volt rektora, Szent-Györgyi Albert nevét viselő természettudományos tanulmányi versenyét középiskolások számára.

 

A vetélkedő több tudományterületet érintve a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít. A feladatok fizika, kémia és biológia tárgyú kérdéseket tartalmaznak, kapcsolódva Szent-Györgyi Albert munkájához és a C-vitaminhoz. Emellett a kutató életművével, korának tudománytörténeti vonatkozásaival kapcsolatos feladatokat is kapnak a diákok.

 

Az idei verseny a Szent-Györgyi és 1956 – a magyar tudományosság kirajzása 1956-ban címet kapta, a forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából.

 

Az indulók – a hagyományoknak megfelelően – november végén részt vehetnek a Szegedi Tudós Akadémia programjain, amelyek tudományos előadásokból és emelt szintű élettudományi laboratóriumi gyakorlatokból állnak. A Nobel-díjasok és a tehetséges diákok nyolcadik találkozóján a tanulók több a tudományos elismerést elnyert kutató – mások mellett Bert Sakmann fiziológus, a Szegedi Tudós Akadémia képzési igazgatója – előadását is meghallgathatják.

 

A szaktárgyi verseny és a találkozó mellett a csapatok kreatív kategóriában is beadhatják pályamunkáikat. Készíthetnek kisfilmet – az ezeket bíráló szakmai grémium 3-5 perces munkákat vár – és pályázhatnak mém kategóriában is. Ez utóbbiban a feladat egy világhálón terjeszthető alkotás készítése a magyar Nobel-díjasokhoz kapcsolódóan. Az induló csapatok számára szabadon választható feladatot a zsűri a tantárgyi verseny eredményétől függetlenül értékeli.

 

Írta: MTI

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet