Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Hogyan motiváljuk a gyerekeket a házi feladat elkészítésére? – 2. rész

Ha őszintén magunkba nézünk, beismerhetjük, hogy mi sem voltunk mindig őszinte rajongói a házi feladatoknak. Hiszen kinek lenne kedve a füzet fölött görnyedni, amikor annyi más, izgalmas dolog vár a nagyvilágban?!

 

Tehetünk azért, hogy a leckeírás is kalanddá váljon a gyerekek számára, és lelkesen várják a következő házi feladatot! Cikksorozatunkban ötleteket adunk, hogyan válhat a nem túl közkedvelt tevékenység tanulóink kedvencévé.

 

Kilépőkártya

„Mit tanultál ma a suliban?” kérdezik hétköznap a szülők hazatérő gyerekeiktől. Talán nem meglepő módon a leggyakoribb válasz a „Semmit!”. Azért, hogy a gyerekek válasza ne ez legyen nap, mint nap, mi is tehetünk valamit.

Készítsünk egy „kilépőkártyát”, amelyen a következő, befejezetlen mondat szerepel: „Ma az iskolában megtanultam…” A gyerekek az utolsó órát jelző csengetéskor mutassák meg, hogyan fejezték be a mondatot.

Ha van egy kis időnk, nézzük át, ki mit írt a kártyájára, így feltérképezhetjük, hogy melyikük számára mi volt aznap a leghasznosabb információ, továbbá tisztázhatjuk, hogy milyen az elfogadhatóan kitöltött kilépőkártya.

A szülők pedig boldogok lesznek, mert kérdésükre végre minden nap választ kapnak, ha elolvassák a gyermekük kártyáját.

 

 

Forrás: http://cms.sulinet.hu/

Forrás: http://cms.sulinet.hu/

A kék szalag elismerés

Nagyon fontos a házi feladatokat rendszeresen el nem készítő gyerekek motiválása, hogy változtassanak rossz szokásaikon, de figyeljünk rá, hogy a szorgalmas gyerekek is pozitív megerősítést kapjanak, és a továbbiakban is jó kedvvel, lelkesen készítsék el a leckét.

Havonta tartsunk „díjátadó ünnepséget” a minden leckét elkészítő gyerekeknek. Játsszunk ünnepélyes zenét, és hívjuk ki egyesével a tanulókat. Kézfogás kíséretében adjunk át nekik egy névre szóló bizonyítványt, valamint elismerésünk jeléül egy kék szalagot.

Ha nem akarunk ekkora feneket keríteni a jutalmazásnak, kaphatnak extra 5 pontot a következő dolgozatban, vagy egy plusz piros pontot, csillagot, esetleg felelésnél egy passzolási vagy témaválasztási lehetőséget.

Ez a havi megemlékezés nagyon jó módja annak, hogy a keményen dolgozó gyerekek pozitív megerősítést kapjanak, és a suliban és otthon is eldicsekedhessenek a bizonyítványukkal.

kekszalag

 

Forrás: http://www.educationworld.com/

 

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet