Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Hogyan motiváljuk a gyerekeket a házi feladat elkészítésére? – 1. rész

Ha őszintén magunkba nézünk, beismerhetjük, hogy mi sem voltunk mindig őszinte rajongói a házi feladatoknak. Hiszen kinek lenne kedve a füzet fölött görnyedni, amikor annyi más, izgalmas dolog vár a nagyvilágban?! Tehetünk azért, hogy a leckeírás is kalanddá váljon a gyerekek számára, és lelkesen várják a következő házi feladatot!

 

 

Cikksorozatunkban ötleteket adunk, hogyan válhat a nem túl közkedvelt tevékenység tanulóink kedvencévé.

Házifeladat-írók klubja

 

Hozzunk létre egy házifeladat-író klubot az év elején! Az első órák valamelyikén ismertessük a diákokkal, hogy a klubnak minden diák a tagja. A klubtagsághoz szükséges a házi feladatokat elkészíteni. Egész évben egy mulasztás fér bele a klubtagság megtartásához. Amennyiben valaki másodszor is elmulasztja elkészíteni a leckét, az kiesik a klubból. A klubtagok minden hónapban „ajándékot” kapnak – például felelésnél választhatnak témakört, lehetőségük van egy évben egyszer „passzolni”, ha nem tudtak felkészülni a dolgozatra/felelésre, stb, a jutalmazásnak csak a képzeletünk szabhat határt.

 

 

TIPP: Készíthetünk egy karton táblát, ahol a klubtagokat tüntetjük fel. Büszkék lehetnek, akik megtalálják rajta a nevüket!

Kép forrása: http://foreverinfifthgrade.blogspot.hu/

Kép forrása: http://foreverinfifthgrade.blogspot.hu/

 

„Zöld út”

 

Vessünk véget a gyerekek frusztrációjának! Van, aki perceken belül végez a leckeírással, míg másoknak órákon át biztosít elfoglaltságot egy nehezebb matekpélda. Figyeljük a gyerekeket, ha valakinél látjuk, hogy a lábát lógatja, sétáljunk mellé, ellenőrizzük a leckéjét, és, ha mindent rendben találtunk, adjunk neki „zöld utat”. Rajzolhatunk egy zöld kört a füzetébe, egy zöld cukorkát rakhatunk a pad szélére, vagy egy zöld post-ittel is megjelölhetjük a füzetét. Ez azt jelzi, hogy mostantól csöndben elfoglalhatja magát, míg a többiek is befejezik a leckeírást. Olvashat, rajzolhat, vagy bármit csinálhat, ami az osztálytársakat nem zavarja a koncentrációban. Nagyon motiváló a gyerekek számára a szabadidő, így hamarabb végezhetnek a munkával és nő az önbizalmuk is.

 

green_light

 

 

 

Forrás: http://www.educationworld.com/

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet