Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Hétezer pedagógus várja a fittségi mérést

Csaknem az összes nappali rendszerű oktatási intézményhez eljutottak már azok az ingyenes eszközcsomagok, amelyeket a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) a NETFIT (Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt) felméréseihez fejlesztett ki.

Az új, egységesen használandó fizikai állapotfelmérési rendszeregészségközpontú, egészségorientált értékelést tesz lehetővé az MDSZ szerint. Az egészség szempontjából meghatározó értékeket mér (erő,testösszetétel és tápláltság, állóképesség, vázizomzat fejlettség, hajlékonyság), és előre meghatározott fittségi értékekhez képest minősíti a tanulók állapotát. Az 5. osztálytól felfelé elvégzett mérések eredményei alapján a tanulók megtudhatják, hogy fejlesztésre szorulnak-e vagy az egészségzónába tartoznak.

 

A mérési rendszernek köszönhetően a pedagógusok, a szülők és a diákok is évről-évre nyomon követhetik a tanulók fittségi szintjének változását, a felmérést végző testnevelők pedig ehhez képest tesznek javaslatot a fejlődést segítő mozgásformákra. Az új rendszerben egyénre szabott, szöveges és vizuális értékelés készül minden tanuló állapotáról.
Mindezzel a rendszeres testmozgás szükségességére akarják felhívni a figyelmet.

 

A NETFIT nemcsak a tanulók, a testnevelők számára is új, ezért az MDSZ ingyenes, 30 órás akkreditált képzést szervezett a testnevelést oktató pedagógusok számára. A képzésre már közel hatezren jelentkeztek, s a tanév végéig négyezer kétszázan sikeresen sajátították el az új módszertani alkalmazásokat. November végéig országosan mintegy 6800 tanár végez a képzésen. A NETFIT rendszerhez tartozik egy mérés-értékelési szoftver is, amelyet ugyancsak ingyen kapnak majd az intézmények. Ennek fejlesztése is a végéhez közeledik, jelenleg a fejlesztés a tesztelési szakaszban jár.

 

A kormány szándéka szerint az új mérési rendszer egységes használata a következő tanévtől lesz kötelező minden iskolában. A 2014/2015. tanév rendjéről szóló EMMI-rendelet szerint a következő tanévben a kötelező mérési időszak 2015. január 5. és 2015. május 27. közé esik.

 

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet