Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Határ a csillagos ég 2015 Csillagászati észlelési pályázat középiskolai tanulók részére

A Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézete hetedik alkalommal pályázatot hirdet középiskolai tanulók részére tudományos igényességű távcsöves megfigyelésre a Piszkéstető-i obszervatóriumban annak egyik nagy műszerével.

 

A pályázók köre
A pályázaton 3 fõs csapatok indulhatnak, melyek tagjai magyarországi és határon túli magyar nemzetiségû, középiskolás (14-18 éves) diákok.

 

 

 

A pályázat témája
Egy olyan égi objektumot kell választani, amelyet a csapat az MTA KTM CsKI Piszkéstetõi Obszervatóriumának 60/90/180 cm-es Schmidt-teleszkópjával meg szeretne örökíteni. A pályázat révén a tanulók a gyakorlatban találkoznak alapvetõ csillagászati ismeretekkel, fogalmakkal, például egy égi  objektum láthatósága, fényessége, látszó átmérõje, a színszűrők  használata, a digitális képrögzítés sajátosságai stb. A diákok egy  valódi tudományos cél feldolgozása révén bepillantást nyerhetnek a 21. század csillagászati megfigyelési technikáiba, a modern berendezések  használatába, részt vesznek egy távcsőidő-pályázat előkészítő munkáiban, csillagászati felvételek utólagos feldolgozásában. Fizikai-matematikai  ismereteik mellett számítástechnikai és idegennyelvi tudásukat is kamatoztathatják.

 

 

 

Díjak

Az elsõ három helyezett csapat 1-1 óra távcsõidõt kap 2015 októberében az MTA KTM CsKI Piszkéstetõi Obszervatóriumának 60/90/180 cm-es Schmidt-távcsövére a megpályázott feladat elvégzésére.

 

 

 

 

Az I. helyezett csapat egy felkészítõ tanárral együtt meghívást kap a Piszkéstetõi Obszervatóriumba, ahol csillagász szakember segítségével személyesen mûködhetnek közre a csillagászati észlelés lefolytatásában. A II. és III. helyezett csapat programjához intézetünk munkatársai készítik el a felvételeket.

 

A nyertesek a képek feldolgozásához is segítséget kapnak. A nyertes képeket a novemberi Tudomány Ünnepén mutatjuk be a nyilvánosan

Az elkészült képeket megjelentetjük az intézeti honlapon (konkoly.hu ), az  Akadémia honlapján (mta.hu ), a hirek.csillagaszat.hu csillagászati hírportálon és a magyar tudományos ismeretterjesztõ sajtóban.

 

 

 

 

Formai követelmények

 • A pályázathoz kérjük, csatolják az adatlapot kitöltve.
 • A pályázatnak tartalmaznia kell a választott objektum nevét, égi koordinátáit (RA, DEC), és hozzávetõleges fényességét.
 • Maximum 2 gépelt oldalon (A4) be kell mutatni, hogy az adott égi
  objektum valóban alkalmas a célra (ne válasszuk a Napot, meteorokat, túl
  halvány égitesteket stb.).
 • Röviden össze kell foglalni, hogy milyen
  tudományos és egyéb szempontok alapján esett rá a választás (pl.
  valamiért épp a tudományos érdeklõdés középpontjába került, vagy magyar
  vonatkozású, egyéb különlegessége van, esetleg személyes élmény fûzõdik
  hozzá stb.).
 • Ki kell térni arra is, hogy a felvételek alapján milyen
  tudományos kérdés eldöntésére, sejtés igazolására nyílhat lehetõség,
  továbbá, hogy az objektum esetleg miért lehet érdekes a tudományos
  ismeretterjesztés szempontjából.
 • Maximum 1 oldal (A4) terjedelemben külön leírást kérünk az objektum észlelésének kívánatos módjáról.

 

 

 

A pályázat leadása

Pályázatot magyar nyelven, kizárólag elektronikusan (e-mailben) lehet benyújtani az alábbi formátumok egyikében: PDF, RTF, Microsoft Word, OpenOffice, vagy PostScript.
A pályázatokat a hatar@konkoly.hu címre kérjük elküldeni, a tárgymezõben a „Határ a csillagos ég – 2015” jelige feltüntetésével.

 

 

 


Beküldési határidõ:

2015. szeptember 18. 12h00m

Bővebb információ itt.

(Forrás: www.palyazatmenedzser.hu )

 

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet