Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Hamarosan kezdődik az 5-12. évfolyamos gyerekek fittségi felmérése – a NETFIT MÉRÉS

A Magyar Diáksport Szövetség 2013. május 24-én útnak indította az „A testnevelés új stratégiájának és a fizikai állapot új mérési rendszerének kialakítása és az önkéntes részvétel ösztönzése a komplex iskolai testmozgásprogramok szervezésében” –T.E.S.I. elnevezésű kiemelt projektjét. A projekt egyik kutatás-fejlesztési feladata az volt, hogy létrehozza a magyar iskolarendszerben egységesen működtethető, egészségközpontú fittségmérési-értékelési rendszert. Az új fizikai fittségmérési rendszer a NETFIT, vagyis a Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt elnevezést kapta.

Nyakunkon a NETFIT® mérés

A fizikai fittségi méréshez kapcsolódó adminisztrációs feladatokat és a mérések lebonyolítását az intézményeknek 2020. január 8. és 2020. április 24. között kell elvégezniük. A mérés eredményeit az érintett nevelési-oktatási intézmények 2020. május 29-ig töltik fel a NETFIT® rendszerbe.

 

A gyerekek egészségfejlesztési programja nem csupán a fizikai aktivitásra terjed azonban ki, hanem az egészséges táplálkozás, a mentális és lelki egészség, a bántalmazás megelőzése, a személyi és környezeti higiénié témaköreit is felöleli.

 

Hanyatló állóképesség 14 éves kor fölött

A gyerekek fizikai állapota – a 2018/2019-es adatok alapján 14 éves korban indul “hanyatlásnak” – a lányok és fiúk több, mint 40%-ának állóképességi szintje is a kritikus “Fokozott fejlesztés szükséges” kategóriába esik.  Érdekes módon a testtömeg-indexük nem változik, viszont a lányok testzsír százaléka  15 éves korban kezd emelkedni, ami a hormonális változások beindulásával esik egybe.

 

A 2018/2019-es mérés eredményei elérhetők a NETFIT.EU oldalán.

 

 

Kezdjük korán a mozgásra való nevelést!

Fontos, hogy a gyermekek kedveljék a pedagógus által kiválasztott mozgásformákat, és igyekezzünk törekedni a személyes preferenciák figyelembevételére. A mozgásfejlesztés már kisgyermekkorban elkezdhető: sőt! ajánlott intézményi keretek között is a játékos testmozgás rendszeres bevezetése.

 

Óvodában továbbra is nagy hangsúlyt kap a játékokon keresztül történő mozgásos kompetenciák fejlesztése. Fontos a pozitív tanulási környezet kialakítása, amivel könnyebb megteremteni a gyerekek biztonságérzetét, kialakítani viselkedési normáit, a társak elfogadását, valamint a mozgáshoz való belső, lelki kötődést. Mindezek mellett igyekezzünk a pozitív gondolkodást és szorgalmat ösztönző korszerű értékelést adni, mely a helyes önértékelés, illetve egészséges önbizalom fejlesztését szolgálja.

 

Az egészségfejlesztés nagykönyve

 

Forrás: https://www.oktatas.hu/kozneveles/meresek/fizikai_fittsegi_meres/lebonyolitas/2020netfit

mdsz.hu/netfit/netfit-attekintes/

 

 

 

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet