Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Fontos változásokkal kezdődik az új tanév

A 2015/2016-os tanév számos újdonságot hoz: három évfolyam kapja ingyen a tankönyveket, mindenkit érint a napi tornaóra, egészségesebb ebédet kapnak a gyerekek a menzán, a szakiskolákat új fenntartó irányítja, az óvodák pedig megtelnek háromévesekkel. Néhány százalékkal újra emelkedik a pedagógusok bére, és hamarosan elkészül a tanári etikai kódex is.

Több mint egymillió diáknak kezdődik meg az iskola szeptember 1-jén. A pedagógusoknak és a diákoknak ezúttal is több változáshoz kell alkalmazkodni, ezek közül az egyik legfontosabb, hogy mostantól az általános és a középiskolák összes évfolyamán kötelező lesz a mindennapos testnevelés, vagyis 1,173 millió gyermek napi sportolását kell megoldani. Az intézkedés kiteljesítése vélhetőleg komoly szervezést igényel majd az iskolákban, mivel a tornaterem-bővítési beruházások ellenére sok helyen még mindig nincs elég mozgásra alkalmas helyiség.

 

 

A felmenő rendszerű bevezetés miatt többeket érintenek a 2013-ban indított, új kerettantervek: mostantól az 1–3., 5–7. és 9–11. évfolyamon is ezek alapján kell tanítani. Hasonló a helyzet a tankönyvellátás terén: a tavalyinál többen, immár három évfolyam, az 1–3. osztály kapja ingyen a könyvcsomagokat, amellett, hogy a felsőbb évfolyamokon megmaradnak a rászorultsági alapú kedvezmények.

 

 

A szakképző iskolák nyári fenntartóváltása nyomán több mint 300 iskola új irányítás alatt kezdi meg a tanévet: ők mostantól a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) helyett a Nemzetgazdasági Minisztérium fennhatósága alá tartoznak, és a várakozások szerint visszakapnak némi gazdálkodási önállóságot is.

 

 

Ugyancsak változás lesz az iskolai menzákon várhatóan kevesebb lesz az egészségtelen, zsíros és túlfűszerezett étel, lejárt ugyanis a közétkeztetési reform bevezetésére adott türelmi idő, tehát az intézmények szeptembertől kötelesek alkalmazni a szigorú előírásokat. Szeptember 1-jétől ráadásul kiterjesztik az ingyenes gyermekétkeztetést, így az óvodások, bölcsődések közel 90 százaléka térítésmentesen ehet. Az új szabályok szerint ingyenességre jogosultak a három- vagy többgyermekes családok, a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekek és testvéreik, valamint azok a családok, ahol az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a nettó minimálbér 130 százalékát (jelenleg 89 408 forintot).

 

 

Életbe lép az új óvodáztatási korhatár, amelyben a korábbi öt- helyett már hároméves kortól kötelező beíratni a gyereket. Ha a család maga szeretne gondoskodni gyermekük napközbeni ellátásról, akkor külön felmentést kell kérni.

 

 

Ami a pedagógusokat illeti: az életpályamodellnek köszönhetően ismét kapnak némi béremelést. A növekmény ezúttal átlagosan 3,4 százalék lesz, ez bruttó 6 és 18 ezer forint közötti összeget jelent. Lapunk számításai szerint Pedagógus I. kategóriában végzettségtől és a pályán töltött évek számától függően 144 ezertől 346 ezer forintig terjednek majd fizetések, míg a Pedagógus II. kategória illetményei 257 és 387 ezer forint között alakulnak a következő tanévben. Mesterpedagógusi fokozatban 342 ezer és 463 ezer forint között alakulnak a bruttó bérek. Az életpálya csúcsát jelentő kutatótanári szinten pedig 377 ezertől 501 ezer forintig terjedő fizetések várhatók a jelenlegi 101 500 forintos vetítési alappal számítva. A pályakezdő gyakornokok illetménye középfokú végzettség esetén 121 ezer forint lesz ősztől, a főiskolai végzettségűek 171 ezer forintot kapnak, az egyetemi végzettségűek pedig 189 ezer forintot. A tanárokat érintő újítás, hogy november környékére elkészül a Nemzeti Pedagógus Kar által fogalmazott etikai kódex.

 

 

Átalakítják a tanév folyamán az oktatás területén működő háttérintézményeket is. Az Oktatási Hivatal (OH) és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet feladatköre változik, az Educatio Kft.-t decemberrel megszüntetik.

(Forrás: mno.hu)

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet