Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Fizetősek lesznek a szakkörök? A kormány válaszolt

Ingyenesek maradnak, sőt bővül az ingyenes iskolai szolgáltatások köre – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkársága a sajtóban megjelent információkra reagálva.

 

A félreértésekkel és rosszindulatú feltételezésekkel ellentétben sem az Emberi Erőforrások Minisztériumának, sem a kormánynak nincs olyan terve, amely a köznevelésben jelenleg térítésmentesen igénybe vehető ellátások körét szűkítené – rögzítették, kiemelve: továbbra sem kell fizetni a szakmai versenyekért, a szakkörökért, a diáknapokért, az énekkari foglalkozásért, más művészeti tevékenységért, az iskolai sportkörökért, a házibajnokságokért.

 

 

A törvénymódosítások nemhogy csökkentették volna, épp bővítették a köznevelés és szakképzés rendszerében az ingyenesen, illetve térítésmentesen nyújtott nevelés-oktatás körét. Már nemcsak az első, hanem a második szakképesítés is külön térítési vagy tandíj fizetése nélkül megszerezhető az állami köznevelési közfeladat-ellátás körében, tehát az állami fenntartású, illetve az állami feladatellátásban közreműködő egyházi és magánintézményekben. Tekintettel arra, hogy jól látható módon a szakképzés ingyenességére vonatkozó szabályok törvényi szinten, a szakképzésről szóló törvényben jelennek meg, ezért – mindössze jogtechnikai okokból – törölni kellett az ezzel párhuzamos rendelkezéseket egy alacsonyabb szintű jogszabályból, a kormányrendeletből.

 

 

A cikkben idézett szolgáltatások ingyenességét immáron nem kormányrendelet, hanem a szakképzési törvény tartalmazza, tehát látható, hogy csak jogtechnikai és nem tartalmi módosítás történt – hangsúlyozta az államtitkárság.

 

 

Az eduline.hu hétfőn arról írt, több ponton is módosítanák a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló kormányrendeletet a kormány honlapjára feltett tervezet szerint.

 

 

Többek között bekerült egy rész arról, ki számít “lemorzsolódással veszélyeztetett” tanulónak, de az is kiderült, mikért kell ezentúl fizetni a diákoknak, így nem lenne ingyenes a szakkör, de még az énekkar sem.

 

 

Az LMP keddi közleménye szerint egy friss jogszabálytervezet gyakorlatilag megkezdené az ingyenes magyar közoktatás felszámolását. A Magyar Liberális Párt szerint a kormány honlapjára felkerült javaslatból az olvasható ki, hogy a kabinet a Klik felelőtlen gazdálkodását a családokkal fizettetné meg, és fizetőssé tenné többek között a szakköröket és a vizsgákat.

 

 

Írta: MTI

 

Szeretne mindig tisztán látni a jogszabályok rengetegében?

Olvassa Ön is Jogfutárt!

Havi 30 perc, és képben van!

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet