Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Fényfestés, versfelolvasások és könyvbemutatók – Budapesten is lesz költészet napja

A címben említetteken felül maratoni versfelolvasás, valamint kiállítás-megnyitók is várják az érdeklődőket József Attila születésnapjához kapcsolódon a fővárosban.

 

Április 10-én, hétfő este új kamarakiállítás nyílik a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) Móricz csizmája címmel. A tárlat középpontjában Móricz Zsigmond egykori bőrlábbelije áll, amelyet Fehér László festőművész előbb grafikán, majd olajfestményen is megörökített.

A relikvia és a két képzőművészeti alkotás mellett a kiállításon megtekinthető a szerző archív fényképe, amelyen ezt a csizmát viseli, és az író autográf kézirata, amely szintén a lábbelihez kapcsolódik.

Versmaraton a Rádióban

Kedden immáron hetedik alkalommal szervezik meg a Versmaratont, amelynek részeként tizenkét órán át egymást váltva magyar kortárs költő olvassák fel verseiket a Magyar Rádió Márványtermében. A rendezvény egyben Az év versei 2017 antológia élő kötetbemutatója.

Fábry Sándor humorista beszél a Kossuth Rádióban elhangzó Rádiókabaré májusi adásának felvételén, az MTVA Bródy Sándor utcai Márványtermében.

Délutántól éjfélig megállás nélkül lesz hallható Arany János csaknem kétszáz költeménye a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóinak tolmácsolásában az egyetem Padlás színpadán. A költőfejedelem lírai életművének végtelen sokszínűségét és gazdagságát bemutató eseményt többkamerás élő internetes közvetítésen keresztül is lehet követni.

A műsor öt nagy fejezete az alkotói pálya öt szakaszát sorjáztatja egymás után, az egyes fejezeteken belül viszont váratlan váltások, asszociációk vezetik verstől versig a néző figyelmét. A Magyar Írószövetség székházánál este a szervezet, a magyar irodalom és költészet múltját és az 1956-os forradalomban játszott szerepét felelevenítő, Kodály Zoltán zenéjével kísért fényfestészeti épületvetítéssel várják az érdeklődőket.

Az 1956-os emlékév programjai közé illeszkedő ingyenes produkció Bordos László Zsolt munkája.

A Magvető Kiadó öt új verseskönyvet – Bognár Péter, Hevesi Judit, Pál Sándor Attila, Turi Tímea és Zilahi Anna köteteit – mutatja be a költészet napja alkalmából a Magvető Caféban, ahol tizenegy idén megjelent verseskötetből is felolvasnak szerzőik, köztük Erdős Virág, Kemény István, Nádasdy Ádám és Parti Nagy Lajos. Az esten a Dés András Trió ad zenei aláfestést.

József Attila Fiumei úti sírkertben található nyughelyénél a  költőre emlékező estet ad Földes László Hobo a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) szervezésében.

A költészet napján avatják fel a Népfürdő utcában Ördögh Szilveszter (1948-2007) író, műfordító köztéri szobrát a 13. kerületi önkormányzat és a szerző nevét viselő alapítvány szervezésében. Kocsis András Sándor alkotásánál Nógrádi Gábor író mond laudációt.

 

Online videópályázat díjait is kiosztják

A ferencvárosi József Attila Emlékhelyen okostelefonos versenyt rendeznek a kerületi iskolásoknak, majd délben koszorúzással és a kerület József Attila nevét viselő díjának átadásával emlékeznek meg a költő szobránál.

A Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben idén is kiállítást nyitnak a költészet napi versillusztrációs pályázat gyerekalkotásaiból válogatva. A Pinceszínházban pedig Mobilalkalmazások az irodalomoktatásban címmel szerveznek pedagógusoknak szóló szakmai beszélgetést, majd Tarján Tamás irodalomtörténész és Falusi Márton költő részvételével idézik fel a költészet napjának történetét.

A Ferencvárosi Művelődési Központban ötödik alkalommal rendezik meg a József Attila Versfesztivál gálaműsorát, valamint kiosztják a József Attila MindenkiNET elnevezésű online videopályázat díjait is. A kerület költészet napi programjait ugyanitt Földes László Hobo Tudod, hogy nincs bocsánat című műsora zárja.

A költészet napját 1964 óta minden évben József Attila (1905-1937) születésnapján, április 11-én ünneplik.

 

Forrás: www.hirado.hu

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet