Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Érintés kell és tapasztalás a gyereknek – hiány az ölelés

Mozgásra, érintésre, ölelésre, fizikai tapasztalásra van szükségük a gyerekeknek, sokan azonban kozmikus magányban élnek a számítógép és az internet előtt. Ráadásul azt látják mintának, hogy szüleik állandóan a telefonjukat nyomkodják.

Sem az idő múlását, sem a kapcsolatvesztést nem érzékelik azok a gyerekek, akik naphosszat ülnek a számítógépes játékok vagy világháló előtt akár asztali gépnél, akár mobiltelefonnal a kezükben – derült ki a megkérdezett szülők válaszaiból. Egybehangzó vélemények szerint a gyerekek körében trendi a „neten lógni”, és az a „lúzer” – fogalmazott az egyik anyuka –, aki inkább könyvet olvas, vagy a szabadban játszik. Több szülő egyenesen reménytelennek írta le, hogy gyermeke elfelejt viselkedni, kommunikálni, és még vacsorázni sem jön el a géptől.

 

 

Egy az elmúlt két évben folytatott vizsgálat szerint a humánsegítő szakemberek a szenvedélybetegségek közül az első helyre ugyan az alkoholizmust tették, a másodikra azonban már a cyberfüggőséget – hívta fel a figyelmet az adásban Majoros Márta szociálpszichológus, narkológus. A szakemberek tehát már terepen is érzékelik, hogy egyre jelentősebb társadalmi problémáról van szó: a gyerekek az érzelmi és kapcsolati hiányukat élik meg a virtuális térben. Mint mondta, ha valaki naponta három óránál többet tölt a laptop, az internet előtt, az mindenképp kóros. „Ott már valami megbillent”, ebben az esetben állapotfelmérés kell hogy készüljön a fiatalról – tette hozzá.

 

 

Majoros Márta szavai szerint manapság identitásképző ereje van annak, melyik gyereknek milyen kütyüje van, ez „elhelyezi őt” a kortárs közösségben. Szólt ugyanakkor egy tavalyi vizsgálatról is, amely szerint már az óvodáskorúak 80 (!) százaléka is rendszeresen játszik különféle online játékokat. Ezeket a stratégiai, illetve szerepjátékokat közvetítő játékoknak nevezik, ahonnan pedig már „egyenes átjárás” van az online szerencsejátékhoz, és az tud igazán beszippantani – hangsúlyozta.

 

 

Dolgozom gyerekekkel, akik éjjel-nappal egyedül vannak, sokan már óvodás korban is „kozmikus magányban, ridegtartásban élnek” – fogalmazott, rámutatva, míg korábban sok szülő a tévével kötötte le a gyereket, ma már az internettel, mobiltelefonnal, „mert ott elvan”. Rossz példa az is, ha egy szülő állandóan a telefonját nyomkodja, hiszen ezt látja mintának a gyerek – folytatta.

 

 

A felvetésre, hogy a gyerekeknek bizonyítottan mozgásra, érintésre, fizikai tapasztalásra van szükségük a fejlődéshez, a szakember elmondta: ma már ott tartunk, hogy az újszülött is „háttérként hallja a zajokat ezekből az eszközökből”, és gyakorlatilag az anyja hangját sem tudja már megkülönböztetni a kakofóniában. Ez pedig a legnagyobb ártalom, ami megtörténhet, hiszen ebben a masszában elvész az anya hangja – hangsúlyozta.

 

 

Majoros Márta kiemelte: ezekben az esetekben „szerzett figyelemhiányról” beszélünk, pedig a gyerekek nem így születnek, ráadásul ez a probléma felnőtt korra 70-80 százalékban nem változtatható meg.

 

 

A gyereknek fizikai érintésre van szüksége – összegzett a szakember, megállapítva: ma sokan hideg technikai eszközöket manipulálnak ahelyett, hogy megkapnák az ölelő szülői szeretetet és az érintést. Ez hiány – jelentette ki a szociálpszichológus.

 

 

Forrás: http://kicsimaros.hu/?p=975

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet