Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Emmi: a pedagógusok eddig és ezután is számíthatnak a kormányra 

A pedagógusok eddig és ezután számíthatnak a kormányra – reagált az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkársága a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének sajtótájékoztatójára. A tárca szerint Mendrey László, elnök ismét hergelni próbálja a pedagógusokat.

 

    A PDSZ elnöke arról beszélt, hogy nincs ok elégedettségre a pedagógusok és a nevelést-oktatást segítő dolgozók béremelése ügyében.
A minisztérium azt MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: sajnálattal látják, hogy Mendrey László ismét hergelni próbálja a pedagógusokat, miközben nem volt hajlandó részt venni a Köznevelési Kerekasztal munkájában, ahol már számos a pedagógusok munkáját segítő intézkedésről született döntés.
A pedagógusok eddig is és ezután is számíthatnak a kormányra; a kormány számukra indított elsőként életpályaprogramot, amelynek keretében 2013 és 2017 között átlagosan 50 százalékkal emelkedik a pedagógusok bére – emlékeztettek, hozzátéve: ez 175 ezer pedagógust és a felsőfokú bölcsődei nevelőket is érinti.
Mint írták: a pedagógus béremelési program az egyik legnagyobb béremelési program, amelyre eddig 226 milliárdot fordított a kormány és jövőre újabb 38,4 milliárdot fog. A béremelési program 2017-ben az ötödik évéhez ér, a jövő évi emelés mértéke az ideihez hasonlóan átlagosan 3,5 százalékos lesz.
Kitértek arra is: az iskolákban, óvodákban dolgozó, de nem pedagógus végzettségű nevelést-oktatást segítő dolgozó bérrendezése is megkezdődik. Ők idén július 15-én, majd december 15-én 35-35 ezer forintos pluszjuttatásra jogosultak, jövőre pedig 7+3 százalékos béremelésre számíthatnak. Ebből a 7 százalékos növekményt mindenki megkapja, a fennmaradó 3 százalékról az iskolaigazgatók differenciáltan dönthetnek.
A pedagógusok többletmunkájának elismerésénél fontos eredménynek tekintik, hogy 2016 szeptemberétől az osztályfőnöki, szakmai munkaközösség-vezetői és diákönkormányzat segítői feladatokat ellátó pedagógusoknak 2-2, illetve 1 óra jár ezen feladatok ellátására a neveléssel-oktatással lekötött munkaidőből – közölték.
A kormány továbbra is azon dolgozik, hogy a pedagógusok anyagi és erkölcsi megbecsülésük erősödjön és részesei legyenek annak a párbeszédnek, melynek eredménye egy jobb, versenyképesebb oktatás- rögzítette az oktatási államtitkárság.

 

Forrás: MTI

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet