Termék Kategóriák
0 termék - Ft

Canterbury mesék

A történelem megismerésének fontos eszköze a források olvasása és értelmezése. Az iskolarendszerben legtöbbször a forrásolvasás a szövegértési feladatok egyik ágaként jelenik meg, és ezt a feladattípust az év folyamán mi is alkalmaztuk néhányszor a gyerekeknek készített feladatlapokon keresztül, viszont a projekthéten lehetőség nyílt arra, hogy elszakadjunk ettől a hagyományos felfogástól.

 

 

A megismerendő korszak kiválasztásánál figyelembe vettük, hogy a történelem tanulását éppen csak elkezdő résztvevőink nagyjából a középkorig jutottak a tanév végére, így jó ismétlés vagy előretekintés lehet egy ebből a korszakból választott alkotás feldolgozása. A Canterburyi mesék Geoffrey Chaucer tollából ideális választásnak tűnt, mert a mű felépítéséből adódóan egyfajta montázst ad a 13-14. sz.-i középkor európai, nyugat-európai társadalmáról. Azt szerettük volna elérni, hogy a gyerekek a szöveget is megismerjék, de főként a szereplőkkel tudjanak azonosulni, az ő „fejükkel gondolkozva” középkori szituációkban élhessék át a zarándokok utazását a Canterburyben található katedrálisig.

 

A kisebbeknek (1-3. osztály) egy alkalommal készültünk. Először megismerkedtünk a szereplőkkel és az utazás körülményeivel, céljával, azután képeket párosítottunk a szereplőkhöz. Végül elképzeltük, hogy néznénk ki akkor, ha egyik-másik szereplő bőrébe bújhatnánk, az elkészült rajzokat pedig a katedrális köré helyeztük. Nagyon sokan jöttek el és vettek részt a foglalkozáson, ezért néha nehéz volt megtartani a fókuszt, a szerepjáték viszont jól sikerült, szemmel láthatóan ügyesen azonosultak a választott karakterrel.

 

A cikk folytatása képekkel ITT OLVASHATÓ.

Az olvasmány angol nyelven, CD-vel együtt nálunk is megvásárolható. 

 

Forrás: http://ped2.hu/2017/07/canterbury-mesek-2/

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet