Termék Kategóriák
0 termék - Ft

A magyar felsőoktatás fontos feladata, hogy nemzetközivé váljon

A magyar felsőoktatás egyik legfontosabb feladata, hogy nemzetközivé váljon, ezt pedig csak az oktatók segítségével érheti el – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára a rektori, valamint az egyetemi és főiskolai tanári kinevezések átadásakor, Budapesten.

 

Palkovics László hangsúlyozta: a magyar felsőoktatásnak nemcsak a Kárpát-medencében, hanem a “nemzetközi porondon” is meg kell állnia a helyét. “Azt szeretnénk – fogalmazott -, ha 2020-ra a hallgatók 15 százaléka nem magyar állampolgárságú lenne”.

 

Az államtitkár szavai szerint egyetemi, főiskolai oktatónak lenni egyszerre kitüntetés és felelősség, hiszen életük legfontosabb időszakában lehetnek hatással az emberekre.

 

Palkovics László a jó egyetemi oktatók feladatát Igor Tamm Nobel-díjas orosz fizikust idézve határozta meg, aki szerint “a diák nem edény, melyet meg kell tölteni, hanem fáklya, melyet meg kell gyújtani”. Hozzátette: természetesen az oktatók és a hallgatók kapcsolata kölcsönös, nemcsak a diákok, a tanárok is épülnek belőle; nem véletlenül szólítják a hallgatókat kollégáknak és beszélnek közös munkáról a felsőoktatási intézményekben.

 

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen megtartott ünnepségen rektori megbízást vett át Várnai Sándor Jakab, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola, Melicz Zoltán, az Eötvös József Főiskola, Németh Tamás, a Pápai Református Teológiai Akadémia és Banyár Magdolna, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola rektora. Emellett Palkovics László és Maruzsa Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke 75 egyetemi és 28 főiskolai tanári kinevezést adott át.

 

Forrás: MTI

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet