Termék Kategóriák
0 termék - Ft

A kormány célja minél több állami fenntartású iskola korszerűsítése

A kormányzat célja, hogy az iskolák biztonságos működtetése mellett biztosítsa azok folyamatos korszerűsítését is – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

 

Rétvári Bence közölte, a kormány elsődleges célja a kis iskolák megmentése volt, most pedig megkezdődik az intézmények korszerűsítése.

 

Az államtitkár elmondta, hogy a jövő évben 105,5 milliárd forinttal több pénzből gazdálkodhatnak az állami fenntartású iskolák, mint az idén, ebből az összegből fedezik majd a többi között a fenntartást és a fejlesztést.

 

Évente háromszor hárommilliárd forint szerepel a költségvetésben tornaterem, tanterem és tanuszoda építésére.

 

Rétvári Bence utalt arra, 2010 előtt 381 településen kellett bezárni önkormányzati fenntartásban működő iskolát, ezen a helyzeten kívánt változtatni a kormány azzal, hogy az intézményeket állami fenntartásba vette.

 

Kiemelte, hogy az iskolák fele háromezernél kevesebb lakosú kistelepülésen működik, ezek megmentése volt az elsődleges cél. A második lépés a költségvetésből történő korszerűsítés.     A közeljövőben 25 településen épül meg összesen 23 tornaterem és két tornaszoba – jegyezte meg.

 

Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke arról beszélt, hogy több mint négymillió forintból újul meg a Nyirádi Erzsébet Királyné Általános Iskola dr. Szalai Miklós tagintézményében a tornaterem, amelyet a tanulók ősszel birtokba is vehetnek. Hozzátette, kifestik a 106 négyzetméteres tornaszobát és sportpadlót fektetnek le a teremben, amelyet az intézménybe járó 142 gyermek naponta használ majd.

 

Korábban nyolcmillió forintból korszerűsítette a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) Ajkai Tankerülete az intézmény csőrendszerét és kazánját.

 

Hozzátette, hogy az iskola székhelyintézményében, Nyirádon az önkormányzattal közösen benyújtott pályázat keretében húszmillió forintból korszerűsítenék a sportcsarnok teljes fűtésrendszerét, felújítanák a tetőt és kicserélnék a nyílászárókat, a pályázat elbírálása augusztusban várható.

 

Írta: MTI

 

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet