Termék Kategóriák
0 termék - Ft

A duális képzés napi gyakorlata

 A 2016. december 5–9. között megrendezett Európai Szakképzési Hét rendezvénysorozat rávilágított arra, hogy a szakemberhiányt nemcsak egyénileg érzik a vállalatok, hanem mára általános európai problémává vált. A Siemens Képzési Központjában tartott megnyitórendezvényen elhangzottak elnök-vezérigazgatói köszöntő, a miniszteri, valamint a biztosi beszédek útmutatást adnak a 2017-es évre is.

 

 

Varga Mihály, a szakképzésért is felelős miniszter örömét fejezte ki, hogy a rendezvény is ráirányítja a reflektorfényt a szakmatanulásra. Ez ugyanis egybeesik a kormány azon szándékával, hogy a szaktudásnak és a felkészültségnek legyen olyan becsülete, ami természetesnek számít minden egészséges társadalomban. Ez az alapvetés irányította a szakképzési rendszer átalakítását, a duális képzés bevezetését, és ezért helyez a tárca nagy hangsúlyt a szakmák népszerűsítésére is.

 

A bővülő gazdasághoz szükséges a képzett munkavállaló
Megnyitóbeszédében a miniszter kiemelte, hogy az elmúlt egy év alatt tovább gyorsult a foglalkoztatás bővülése. A bővülés további útja a termelékenység emelésén, a technológiai fejlesztéseken és a kapacitásbővítésen át vezet. Mindez elképzelhetetlen a gazdaság igényeinek megfelelően képzett munkavállalók nélkül.

 

A legújabb kihívás a digitalizáció
Hangsúlyozta, hogy az ipari termelés területén jelenleg zajló digitális átalakulás újabb kihívások elé  állítja a gazdaság szereplőit és a kormányt is. Számítások szerint a 4 millió magyarországi munkahelyből 350-400 ezer szűnhet meg a digitalizáció elterjedése miatt. A képzésnek tehát fel kell készítenie a munkavállalókat arra is, hogy képesek legyenek új szakmákban elhelyezkedni.

 

A szakképzési rendszer átalakítása

A miniszter felidézte a szakképzés területén elvégzett munka eddigi eredményeit. A minisztérium

  • megalkotta a továbblépéshez szükséges szakképzési törvényt,
  • megszüntette a szakképzés zsákutca jellegét,
  • átalakította és a Nemzetgazdasági Minisztérium irányítása alá vonta a szakképző intézményeket, létrejöttek és megkezdték működésüket a szakgimnáziumok és az új szakközépiskolák,
  • bevezette és támogatja a duális képzést,
  • kialakította a gazdaság által különösen keresett hiány-szakképesítések ösztöndíjrendszerét is.

Mindezekkel az intézkedésekkel nemcsak valódi és vonzó választási lehetőséggé tette a szakmatanulást, hanem bevonta az érdekelt vállalatokat is a képzésbe.

 

Többeknek lehetőség a szakmatanulás 

Varga Mihály beszédében arra is kitért, hogy szélesebbé tették a hozzáférést a szakképzéshez azzal, hogy

  • tavaly az első államilag támogatott szakképesítés megszerzése mellett a második szakképesítés megszerzése is ingyenessé vált, emellett
  • emelték a nappali rendszerű oktatás részvételi korhatárát.

 Ezzel a lehetőséggel a szakképzési centrumokban a működésük első évében már több mint 10 ezren éltek is, jelenleg pedig már 45 ezer felnőtt vesz részt a centrumok felnőttoktatásában.

 

A duális képzés térnyerése

 Szakképzési rendszerünk fontos és folyamatosan bővülő eleme a duális képzés, amely már nemcsak a közép-, hanem a felsőoktatás szintjén is egyre nagyobb szerepet játszik. A duális képzést a „kamarai garancia” rendszerével is megerősítették, amely elősegíti a munkaerő-piaci igényeknek minél jobban megfelelő szakemberek képzését – tette hozzá a tárcáért felelős miniszter.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a duális képzésben rejlő pozitív lehetőségeket mind a tanulók, mind gazdálkodó szervezetek felismerték, hiszen egyre többen kívánnak ebben részt venni.

A kormány kedvezményekkel támogatja azokat a gazdálkodó szervezeteket, amelyek részt vesznek a szakképzésben. Ennek köszönhetően a vállalatok tanulónként akár 1 millió forintot is fordíthatnak éves szinten a gyakorlati képzésre.

 

A munkáltatói terhek csökkentése
A megfelelő szintű szakképzés az egyik oldala, a megfelelő bérszínvonal pedig a másik oldala ugyannak a folyamatnak, amelyben a vállalatok megtalálják a megfelelő munkavállalókat.

A kormánynak a közelmúltban sikerült megállapodnia a munkaadók és a munkavállalók szervezeteivel a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről. A megkötött megállapodás hatéves időtartamra terjed ki.

Lényege az, hogy a következő két évben a béremeléseket a kormányzat a munkáltatói adóterhek csökkentésével is támogatja. Ennek köszönhetően a munkáltatói adóterhek jelentős – két év alatt akár 7,5%-os – csökkentése mellett 2017-ben nálunk lesz a legalacsonyabb az Unióban a társasági adó mértéke.

 

Ma alapozzuk meg a jövő növekedését
Varga Mihály beszédét azzal zárta, hogy a szakképzési rendszernek erős, stabil hátországot kell jelentenie a gazdaságnak. Ez nem csupán a ma működőképességét, hanem a holnap fejlődését is biztosítja, ami közös érdeke a magyar társadalomnak és a hazai vállalkozásoknak is. A mai befektetés ugyanis, amellyel a fiatalokat a szakmai tudás megszerzéséhez segítjük, a jövő gazdasági növekedését, Magyarország fellendülését szolgálja.

 

Francz Magdolna

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet