Termék Kategóriák
0 termék - Ft

A döntéseknek közelebb kell kerülniük az intézményekhez

Az oktatási államtitkár szerint az ügyintézést vissza kell adni az iskoláknak és a döntéseknek is közelebb kell kerülniük az intézményekhez.

Palkovics László, az InfoRádió Aréna című műsorában szerdán este azt mondta: a 2013-as állami fenntartás előtt sok helyen nem tudták fenntartani az intézményeiket. A kisebb, vidéki iskolák az új rendszer nyertesei, de valóban vannak, akik nehezebb helyzetbe kerültek – jegyezte meg.

 

Ugyanakkor egy nagyon-nagy rendszerről van szó, 120 ezer alkalmazottal – mutatott rá az államtitkár, kiemelve: a jövőben azt szeretnék, hogy azokat a szolgáltatásokat, amelyeket az iskolák elvárnak, valóban kapják meg és olyan színvonalon, ahogy szeretnék. A döntéseknek is közelebb kell kerülniük az intézményekhez, és az ügyintézést vissza kell adni az iskoláknak – mondta, hozzátéve: az is felmerült, hogy a mostani tankerületeket az adott megyékhez rendeljék.

 

Hozzátette: Orbán Viktor miniszterelnök elképzelései világosak, beszéltek is erről, ugyanakkor ahogy a felsőoktatás területén, elég nagy autonómiával rendelkezik itt is.

 

Az interjúban azt is elmondta, hogy a tantervek felülvizsgálatát fél évvel előre hozták, és nem kizárt, hogy jövő tanévre már megújulnak a tantervek. Átnézné emellett az átmeneteket az egyes oktatási szinteknél és meghatározna készség-, kompetenciaszinteket is – közölte és utalt a felsőoktatásban bevezetett kompetenciamérésre.

 

Az államtitkár úgy látja, a tanár elsődleges dolga a tanítás, és ezért az a cél, ne kötelezzék felesleges adminisztrációra.

 

Kitért arra is, hogy jelenleg 900 olyan vállalkozás van, amelyik pedagógus-továbbképzéssel foglalkozik, és ebből ma csak kismértékben részesülnek az egyetemek. Miért nem csinálják ott? – tette fel a kérdést. Palkovics László – aki hozzányúlna a pedagógusképzés tartalmához is – szerint az fontos, hogy az egyetemek legalább olyan helyzetben legyenek, mint ezek a cégek.

 

Megjegyezte: ha üzleti megfontolások és nem a minőség javítása célozta a jelenlegi helyzetet, akkor nem biztos, hogy ez jó. Szerinte az egyetemeknek is be kellene szállniuk a továbbképzésbe.

 

Írta: MTI

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva | Tel: +36 1 320 8632 | Email: raabe@raabe.hu | 1116 Budapest, Temesvár u. 20. I. épület I. emelet